Piraten kinderfeestje thuis

Ahoy maatjes! Bereid je voor op een spannend piraten kinderfeestje op de woelige baren van de zee.

Uitnodiging
Om meteen de toon te zetten maak je een piraten schatkaart als uitnodiging. Een beetje nostalgisch met verbrande randen. Week vellen papier in sterke thee voor een verweerd effect en laat ze drogen. Vervolgens schrijf je de tekst met een krullerige letter. Meld dat het om een piraten kinderfeestje gaat bij u thuis of op locatie. Vervolgens rol je alle uitnodigingen op en steek je de uiteinden aan met een aansteker. Rol de schatkaart ook de anderkant op voor de laatste twee uiteinden. Eventueel losse as blaas je er zo af en veeg je uit; dat maakt het alleen maar echter. Rol de uitnodigingen to slot op en bind er een lint of touw omheen.

Op de deze pagina  kan een piraten uitnodiging gemaakt worden met een persoonlijke tekst.

Piraten Traktatie
Benodigdheden
Pakje sap
Lichtbruin, zwart en goudkleurig papier
Rood crêpepapier
Rood en wit plakband
Draadje katoen
Zwarte stift

Werkwijze
Verpak het pakje sap in lichtbruin papier, maar laat de bovenkant open. Let op dit wordt de onderkant. Knip uit crêpepapier een vierkant van 22 cm bij 22 cm, vouw dit dubbel zodat een driehoek ontstaat en knip door. Vouw dit als een hoofddoek om het pakje en bind voorzichtig aan de achterkant bij elkaar met een draadje. Omwikkel voor de trui de onderkant van het pakje afwisselend met rood en wit plakband of papier en herhaal dit twee keer. Knip uit wit papier een oogje en uit zwart papier een ooglapje van 2 cm doorsnee, plak dit op en werk het gezicht af met een zwarte stift. Knip voor de oorbellen twee rondjes van 2,5 cm doorsnee uit goudkleurig papier, vouw deze dubbel, knip er nog een rondje uit en plak met plakband vast aan het pakje. Verpak het rietje in goudkleurig papier in de vorm van een verrekijker en plak deze vast aan de voorzijde.

Op deze pagina staat nog een andere piraten traktatie.

Aankleding
Versier de voordeur met een grote piraten vlag (zelf tekenen op een oude gerafelde lap) en zet een grote kist klaar voor de cadeautjes. Tover uw huis om in een piraten schip. Zet overal (half)lege flessen met etiketten als ‘VERGIF’ en ‘RUM’. Maak van papier grote ronde patrijspoorten waarachter golven, zeemeeuwen en haaien te zien zijn. Overal staan grote kaarsen (niet brandend!!) en liggen stapels goud (speelgoedmunten, chocoladegeld of stenen die u met goudverf bespoten heeft) en er staan flessen met op het etiket: Rum, Gif en doodskoppen.Ook zijn er diverse webshops die piraten artikelen voor kinderfeestje verkopen zoals bijvoorbeeld op deze pagina.

Piraten Taart
Bak of koop een grote rechthoekige cake. Snij deze doormidden en smeer er een beetje vulling tussen. Leg de stukken op elkaar en rond  de bovenkan wat af. De cake begint nu al aardig op een kist begint te lijken. Besmeer de buitenkant met chocoladebotercreme en strijk die glad met een in warm water gedoopt mes. Rol het marsepein uit tot een lange, dunne plak en snijd die in reepjes. Leg deze op de kist en druk ze voorzichtig in de creme.

Op deze site zijn overheerlijke kant en klare taarten te bestellen.

Cadeaus uitpakken

Piraten schat verdelen
Betrek alle piraten bij het uitpakken van de cadeautjes. Zet ze in een kring en vertel een verhaal over echte piraten. Leg uit dat piraten hun schatten verdeelden door een pistool of zwaard rond te draaien in een kring. Degene naar wie de punt wees, was aan de beurt. Nu doe je het iets anders en is de jarige job de piraten kapitein. Laat hem een stevige draai aan een nepzwaard geven. De punt wijst het piraatje aan dat zijn of haar cadeau mag geven.

Knutselactiviteiten
Piraten kleding maken
Laat de kinderen T-shirts beschilderen met bijvoorbeeld doodshoofden of andere tekeningen.
Piraten hoofdoeken kunnen ook gemaakt worden van van oude theedoeken en lappen.

Verkleden
Een piraten kinderfeestje thuis is natuurlijk wel voor echte piraten. Verkleden dus. Knip van zwart vilt ooglapjes, maak er twee gaatjes in en doe er elastiek door, zodat het om het hoofd blijft zitten. Scheur rode stof in vierkante lappen. Vouw ze diagonaal dubbel en je hebt een stoere bandana. Tot slot teken je met oogpotlood stoppels, snorren en littekens op de gezichten. Dat laatste kun je de kinderen ook bij elkaar laten doen. Eventueel nog een nep tattoo en klaar zijn de piraten. Als je ze zelf wilt laten knutselen kun je eerst bandana’s om hoofden binden de stoppels tekenen. Vervolgens kunnen ze zelf met scharen en karton in de weer voor de ooglapjes.

Piraten schminken
Schink bij de kinderen een ooglap, baard en littekens.

Eigen piraten zwaard maken
Piraten hebben natuurlijk een zwaard die kunnen we maken van latten. Neem twee latten, een van 50 cm lengte en een van 20 cm. De breedte van de latten is niet zo belangrijk, maar laat ze niet breder zijn dan 4 cm. Leg de korte lat dwars op de lange lat, 10 cm vanaf de bovenkant. Zorg dat beide kanten van de korte lat evenveel uitsteken. Spijker dan de twee latten op elkaar. Je kunt de punt van je zwaard bijschaven en schuren om hem puntig te krijgen. Tijdens het kinderfeestje krijgen alle kinderen een zwaard uitgereikt om deze te versieren met verf en stickers. Na afloop krijgt iedereen zijn zwaard mee.

Piraten  Schatkist maken
Haal een blanco houten doosjes en laat de kinderen zelf piraten schatkisten. Zorg voor versiermaterialen zoals kralen, mooie stickers. Wanneer het feestje is afgelopen kan er in het kistje wat lekkers of een aandenken, groepsfoto in het kistje gedaan worden.

Piraten examen
Laat de kinderen kleine opdrachten of spelletjes doen na iedere opdracht krijgen ze een deel van de piraten schatkaart of van hun kleding wanneer alles compleet is kunnen ze de schat gaan zoeken. Een leuk piraten diploma kun je hier downloaden.

Spelactiviteiten
Kapitein Haak’s Krokodil
Een krokodil zit achter Kapitein Haak aan! Vind de krokodil voordat hij hapt. Verstop een eierwekker samen met een krokodil en laat de piraten de krokodil zoeken voordat de wekker afgaat.

De enige echte piraat
Dat kunnen de kinderen bewijzen door de opdrachtjes goed uit te voeren. Leg eerst uit wat de woorden betekenen. Natuurlijk moet je het voordoen en dat levert al grote pret. Daarna roep je de commando’s en moeten de piraten de opdrachten doen. Degene die het minst snel is, is af. De laatste die over is, is de enige echte piraat.

 • Bakboord = links in de kamer
 • Stuurboord = rechts in de kamer
 • Vlag hijsen = de kinderen doen net alsof
 • Man over boord = De kinderen gaan op de grond liggen spartelen
 • Help, piraten = de kinderen kruipen in elkaar met hun handen op hun hoofd
 • Land in zicht = de kids turen met hun hand boven hun ogen

Piraten Scheren
Laat ieder kind op een opgeblazen ballon een gezicht tekenen en smeer deze daarna in met scheerschuim. De bedoeling is dat de ballon (piraat) geschoren wordt zonder dat die knapt!

Piraten schatzoeken
Benodigdheden: een kartonnen doos of iets anders dat als schatkist kan dienen, vulling voor de schatkist (dat kunnen kleine grabbeltoncadeautjes zijn of wat snoep of andere lekkernijen), een zelfgemaakt piraten schatkaart.
Voorbereiding: als je dit spel buiten speelt, begraaf de schat dan ergens in de grond (zandbak, tuin, of als je er een heuse speurtocht van wil maken kun je de schat ook ergens in de bossen begraven!) Als je dit spel binnen speelt, verstop de schat dan ergens in huis. Maak nu een plattegrond van waar je de schat hebt verstopt, dit is de schatkaart! Je kunt deze echt laten lijken door de randjes van het papier eventjes aan te branden. Geef de piraten de schatkaart en laat ze op zoek gaan naar de schatkist!

Piraten vlaggendans
Laat de kinderen in een kring zitten of staan en zet muziek op. Laat de piraten, zolang de muziek te horen is, de vlag aan elkaar doorgeven. Degene die de vlag vast heeft op het moment dat de muziek stopt, is af.

Haring happen
Hang een lange draad of touw, zo hoog op, dat als je de haringen eraan hangt, de piraten met hun mond in de haring kunnen bijten als ze eronder staan, zoute haringensnoep of snoep-orka’s die je aan het touw hangt.

Piraat erger je niet
Maak van dozen karton staprotsen met nummers erop (1 t/m 25). Teken op enkelen een schatkist, degene die daar op komt mag een cadeautje uit de schatkist met daarin kleine cadeautjes voor elk kind (bijvoorbeeld: piraten kleurboekje, plastic dolkje, netje chocolademuntjes, ooglapje) grabbelen. Ook kan er op een rots een haai getekend worden, wie daarop komt moet opnieuw beginnen. Met een dobbelsteen kunnen het aantal stappen waarmee gelopen worden gegooid. Wie het 1e bij de laatste rots is, heeft gewonnen en krijgt een prijsje.

Piraten bingo
Druk de piraten bingokaarten af en knip van de kaart waar geen dobbelstenen op staan alle afbeeldingen uit. Leg deze uitgeknipte afbeeldingen op een stapel. Laat de kinderen met een dobbelsteen gooien en een kaartje van de stapel pakken. Het aantal gegooide ogen correspondeert met de kolom waarin de afbeelding moet staan om deze te kunnen afstrepen. Wordt er een 6 gegooid dan mag men in een kolom naar keuze de afbeelding afstrepen.

De bingokaarten kunnen hier worden gedownload.

Bedankje
Grabbel piraten schatkist
Dit heb je nodig: kist, lap bruine stof, schaar, ruw touw, wat lekkers.
Geheel in stijl geef je de kinderen een bedankje bij vertrek. Knip of scheur daarvoor een bruine lap in kleinere stukjes. Doe daar de traktatie in en knoop de buideltjes dicht met grof touw. Doe die vervolgens in een kist met papiersnippers en laat de kinderen grabbelen voor het naar huis gaan.

Share

Laat een Reactie achter

 1. Joël

  Vandaag mijn zoontje blij gemaakt met een piet piraat dekbed van de Tros. Supertip!

 2. Steef

  Wat een leuke ideeën! We zijn helemaal geïnspireerd voor ons zoontjes 5e verjaardag!!