Pieten feestje thuis

Als je kind jarig is in de tijd dat de Sint in Nederland is, kan het erg leuk zijn om een pieten feest te organiseren. Ook Sint en/of Piet kunnen zelf ook even langs komt op het feest. Het gevaar is dan wel dat de jarige niet meer het middelpunt is.

Uitnodiging:
Mini-jutezakken
Deze kan je maken uit een grote jutezak of een ander kleurig stofje. Stop er een briefje in met de uitnodiging er op. Doe in elke zak alvast een paar pepernoten, dichtbinden met leuk lintje en naamkaartje van de genodigde er aan vast maken.

Taart
Op deze site zijn diverse taarten en andere sinterklaas verwante artikelen verkrijgbaar,

Aankleding
Versier de ruimte met rode en gele crêpe slingers en Sint of Pieten vlaggen. Hang bij de voordeur een bord met daarop Welkom Sinterklaas. Dek de tafel met een Sinterklaas of een rood tafelkleed.
Op deze pagina is er decoratie voor uw pieten feest verkrijgbaar.

Knutselactiviteiten

Zwarte pietenmuts maken
Nodig: kleur crêpepapier, stempelstiften, wit karton, gekleurd karton, schaar.

Werkwijze: Knip uit het witte karton een strook die om je hoofd past. Maak de strook ongeveer 8 cm breed. Knip de veer uit het gekleurde karton en bestempel de veer aan beide kanten met de stempelstiften. Maak met de stempelstiften de strook mooi. Meet de strook om je hoofd en niet het vast. Knip dan uit het crêpepapier een groot vierkant (je kunt wanneer het crêpepapier nog opgevouwen is vier keer afrollen en dan afknippen) wat je vast niet rondom de strook. Je krijgt dan een ‘bolhoedje’. Als laatste niet je de veer aan het crêpepapier en schrijf je de naam van de Piet erop.

Mijter van de Sint
Nodig: Rood en wit karton, vel geel papier, lijm, nietmachine en een schaar.
Knip een mijter uit het rode karton. Van het gele papier knip je 2 stroken voor het kruis, plak dit op het karton. Knip uit het witte karton een strook die om je hoofd past. Plak hierop de rode mijter. Als de lijm droog is niet je de uiteinden van de witte strook aan elkaar.

Verlanglijst knutselen
Voor dit verlanglijstje hoef je niet te kunnen schrijven. Je hebt alleen bruin papier, lijm, een schaar en speelgoedfolders nodig. Knip uit het papier een grote zak van zwarte Piet. Knip je favoriete speelgoed uit de folders en plak ze op de zak. Hang dit nu op een opvallend plekje in huis (vlak bij het raam of de schoorsteen).

Schoorsteen
Nodig: Gekleurd papier, wc rollen, kartonnen doos, schaar.
Beplak de doos met bruin papier, knip van geel of grijs papier stroken voor de voegen.
Maak een of meerdere gaten in de bovenkant en steek daar met bruin papier beplakte wc-rollen doorheen.

Pietenmasker maken
Download het pietenmasker en print het patroon uit, knip of prik de ogen en mond eruit, maak elastiekjes vast bij de oren om het masker om te kunnen doen. Kleur of versier het masker met potloden of stiften, maak eventueel nog een kraagje van crêpepapier aan de onderkant van het masker vast.

Schminken
Schmink helemaal of geef de kinderen wat zwarte vegen op het gezicht.

Speculaas versieren
Versier een speculaas of taai taai pop.

Pepernoten bakken:
Maak het deeg van te voren klaar, laat de kinderen pepernoten draaien en op een bakplaat leggen. Afbakken en verdelen in kleine zakjes die ze mee naar huis krijgen.
Of maak tijdens het bakken van karton kleine kokers met een leuk plaatje die je vult met de pepernoten. Inpakken met folie en klaar.

Recept pepernoten; ca 50 stuks
100 gr zachte boter
125 gr bruine basterdsuiker
2 tl speculaaskruiden
Mespuntje zout
250 gr zelfrijzend bakmeel
Scheutje melk
Klontje boter

Meng in een kom de boter, suiker, kruiden en het zout tot een smeuïge massa. Voeg er geleidelijk het bakmeel aan toe en zoveel melk tot een samenhangend deeg ontstaat.
Kneed het deeg tot een bal, pak deze in folie en laat het enkele uren in de koelkast rusten. Beboter een bakblik, kneed balletjes van het deeg en druk deze op enige afstand van elkaar op het bakblik.
Schuif het bakblik in de oven en bak de pepernoten bij 150 – 175 C in circa 15 minuten lichtbruin.

Spelactiviteiten

Pietendans
Stoelendans, draai leuke sinterklaasliedjes en doe een gewone stoelendans.

Pietengym
Pieten moeten lenig en handig zijn om over de daken te lopen, oefen dit door een parcours uit te zetten. Klim over de stoel, kruip onder door de tafel, spring over een doosje etc.

Inpakspel
Wie kan het mooiste een cadeautje inpakken? Geef papier, plakband, lintjes, en wat doosjes.

Pakjesspel
Wie gooit de meeste pakjes in een doos of mand? Maak allemaal kleine pakjes en laat de kinderen om de beurt proberen er zoveel mogelijk in een doos te gooien. Of laat de kinderen hun eigen ingepakte pakjes van het voorgaande spel gooien.

Pepernotenrace
De kinderen moeten pepernoten overbrengen op een theelepeltje. Om de beurt loopt een kind van het team naar een afgesproken plek. Daar gooit het een pepernoot in een mandje. Als het terugkomt, geeft het de lepel over aan de volgende. Wie binnen een bepaalde tijd de meeste pepernoten heeft overgebracht, is de winnaar.

Zaklopen
Vorm twee teams en doe wedstrijdjes zaklopen, vanaf een startpunt achterom een pion en terug, dan snel de volgende. Welk team is als eerste klaar. Net als Zwarte Piet in een jutezak, of anders een gewone vuilniszak of iets dergelijks.

Cadeautjeslijn
Aan een waslijn hangen genummerde pakjes, en ballonnen waarin ook een nummer verstopt zit. De kinderen mogen een voor een ballon kapot prikken, daar valt dan een nummer uit. Vervolgens zoeken zij het pakje met hetzelfde nummer, het cadeautje mag mee naar huis.

Aan het einde van het feest is het leuk om een Pietendiploma aan de kinderen uit te reiken. Een voorbeeld is hier te downloaden voorbeeld is hier te downloaden. Dit is een “Word” bestand waarvan de tekst eventueel nog aangepast kan worden.

Share

Laat een Reactie achter

  1. Pascale

    Wat een super leuke ideeën!Mijn dochter is 29 nov. jarig en we vieren het lekker ouderwets thuis.Dank voor de tips/spellen/ideeën!