Brandweer kinderfeestje thuis

Een brandweer kinderfeestje thuis voor je kleine brandweerman.

Traktatie
Kijk op deze pagina voor een brandweer traktatie

Uitnodiging
Snijd of knip geel karton op A5 formaat en vouw deze doormidden. Plak een uitgeprinte brandweerwagen op de voorkant, en print/schrijf erop: “ZET DE SIRENE AAN, WANT MIJN BRANDWEER KINDERFEESTJE KOMT ERAAN
Schrijf de overige details op de binnenkant van de uitnodiging of gebruik een van de gratis sjablonen van op deze pagina.

Taart
Nodig per kind 
Ca 2 cm dikke plak cake
Poedersuiker en water
1 dropmat
1 rode zuremat
Slagroom

Snijd de plak cake in de vorm van een huis.
Doe poedersuiker in een schaaltje en voeg al roerend druppels water toe tot er een egaal dik glazuur ontstaat.
Knip een dak, een raam en een deur van de dropmat en plak deze vast met glazuur.
Knip vlammen uit de rode zure mat en plak deze op het dak en tegen het huis met het dikke witte glazuur . Zo worden de huizen aan de kinderen gepresenteerd.

Zet de huisje op een schaal in het midden van de tafel met daarop stompe kaarsen of waxinelichtjes, zoveel als de leeftijd van het jarige kind. Als de kaarsjes zijn uitgeblazen krijgt ieder kind een huis en mogen ze het één voor één blussen net als de echte brandweer alleen dan met slagroom.

Op deze site zijn overheerlijke kant en klare taarten te bestellen.

Aankleding
Er zijn een heleboel rode spullen verkrijgbaar waarmee we een brandweer feest mee kunnen aankleden zoals bordjes, bekers, servetten bijvoorbeeld op deze pagina.
Verander de gasten in kleine brandweer mannetjes door ze een plastic brandweer helm te geven.

Knutselactiviteiten

Schuimspuiten
Nodig:
Krantenpapier
Grote bus purschuim
1 of meer brandweer mannetjes per kind download hier
Tangetjes, scharen, stiften, prikpen, prikmatje
5 stukken ijzerdraad van ca 1,3 mm dik en 50 cm lang per kind
Ansichtkaarten of foto van elk kind

  • Leg krantenpapier op de tafel en laat de kinderen daarop één voor één een bergje purschuim spuiten.
  • Na een uurtje is het hard geworden en kunnen ze het eventueel versieren of beschilderen.
  • Geef elk kind een brandweer mannetje en laat deze kleuren en uitknippen. Prik voorzichtig een gaatje tussen de benen en de handen. Steek een ijzerdraad door de gaatjes.
  • Laat de kinderen de ijzerdraden met behulp van een tangetje of met de hand krullen of vervormen zodat er een kaart tussen de krul geklemd kan worden.
  • Steek alle ijzerdraden in de purschuim en geef elk kind een kaart met het brandweerlogo erop geplakt of een foto van zichzelf als brandweerman. Download het logo hier.

Junior Brandweer mannen
Verander de gasten in kleine brandweer mannetjes door een plastic brandweer helm te geven en een groot rood T-shirt aan te doen. Als je creatief bent, kun je een brandweer logo en reflecterende strips op het shirt maken.

Stempelen
Schaf kleine stempeltjes met brandweer spulletje aan. Geef de kinderen allemaal een vel papier, bedek de tafel en laat ze mooie werkjes maken. Kleurplaten werken ook altijd goed.

Spelactiviteiten
Prik het zwaailicht op de brandweerwagen
Een variant op ‘ezeltje-prik-je’. Print een brandweer wagen uit (of een kleurplaat van een brandweer wagen). En laat de kinderen geblinddoekt het zwaailicht aanwijzen (of erop plakken met dubbelzijdige plakband).

Waterbrigade
Breng over een bepaalde afstand water van de ene volle emmer, naar een andere, lege emmer d.m.v. een bekertje. De kinderen maken twee rijen en om beurten moeten ze met het bekertje de emmer vullen. De groep die na een bepaalde tijd (gebruik hiervoor een stopwatch of wekkertje) het meeste water heeft overgebracht is de winnende groep.

Vlammetjes schieten
Doel van het spel
Wie heeft als eerste alle vlammetjes omver geschoten met een waterpistool?
Voorbereiden
Knip vlammetjes uit cellofaan en niet ze op een rietje. Zet de rietjes tegen een steen of in een bak zodat de vlammen er boven uitkomen. Laat twee kinderen tegen elkaar spelen.

Waterslangen
Vul lange dunne goochelballonnen (feestartikelenwinkel) met water. Speel er buiten mee: gooi ze naar elkaar over, geef ze door net zolang tot de ballon knapt of prik er een klein gaatje in zodat hij water gaat spuiten.

Brandweerkazerne hindernisbaan
Je hebt er een flinke speelruimte voor nodig. Iedere brandweer man heeft een training nodig en die krijgen ze vandaag! Zet een hindernisbaan op met stenen waarop ze moeten stappen, hoepels waar ze doorheen moeten klimmen en allerlei andere artikelen. De kinderen moeten zo snel mogelijk naar het ‘vuur’ (de andere kant van de hindernisbaan) om de brand te blussen. Waarschijnlijk willen ze meerdere malen over de hindernisbaan, dus bedenk eventueel varianten met teams of iets dergelijks.

Heet onder de voeten!
Print voordat het feestje begint een aantal kleurplaten of brandweer wagens uit op een A4-tje. Verspreidt deze over de feestruimte en speel met de kinderen ‘voetje van de vloer’. Het verhaal: De vloer is heel heet en je bent veilig als je op een brandweerwagen staat. Eén kind is de tikker en moet de andere kinderen tikken, maar als ze op een kleurplaat staan is het veilig, en mogen ze niet getikt worden.
Variant:
Dit spel kun je ook spelen met muziek. Dan is het een variant op de stoelendans.

Brandweerauto maken
Als je niet teveel kinderen op het feestje hebt, kun je brandweer auto’s maken met verhuisdozen, rode verf (of rood papier dat je op het karton plakt), plastic bordjes voor de wielen en geel karton voor de koplampen. Snij of vouw de boven- en onderkant zo dat de kinderen er gemakkelijk in en uit kunnen stappen. De brandweer auto’s kun je gebruiken voor het spelletje ‘Het alarm’. Gebruik een bel (of ander geluid) als teken waarop de kinderen in hun brandweer wagen moeten stappen.
Variatie:
Je kunt de brandweer auto’s ook gebruiken voor het spelletje ‘stoelendans’.

Aankleden als brandweerman
Zorg voor een lange regenjas, een brandweer helm (of grote muts), grote handschoenen en grote mensen laarzen. Laat de kinderen in een kring zitten en zorg voor een grote schaal met chips. Laat de kinderen om beurten met een dobbelsteen gooien. Als een kind 6 gooit, moet het zo snel mogelijk alle kleren aantrekken en mag het zoveel chips eten als het wil. Ondertussen gooien de andere kinderen door en moeten de kleren gewisseld worden als er weer 6 gegooid wordt.

Waar is de brand!
Een oude rol behang kan dienst doen als plattegrond. Maak samen met de kinderen een wegenplan met bomen, huizen en natuurlijk een brandweer kazerne. Dit is al leuk om te maken. Daarna kun je met de kinderen ‘waar is de brand’ spelen. Noem een plek op de plattegrond waar brand is uitgebroken en de kinderen moeten er met speelgoedbrandweerauto’s naartoe rijden.

Share

Laat een Reactie achter