Geheugenspelletjes en teamquizzen

Het is begrijpelijk dat je ertegen opziet om een groep opgewonden kinderen bezig te houden. Moeilijk zijn de spelletjes echter niet en de kinderen vinden het prachtig, dus zullen ze graag meewerken.

Organiseren is het sleutelwoord als het om spelletjes gaat. Vraag je kind welke spelletjes hij of zij graag doet en wat hij of zij op andere feestjes leuk vond om te doen. Maak een lijstje van de spelletjes die je hebt gekozen. Bij een kinderfeestje van twee uur is er tijd voor vier à vijf spelletjes, maar het is verstandig om er nog een paar achter de hand te houden voor het geval er eentje niet aanslaat. Leg vervolgens alle benodigdheden en prijsjes bij elkaar. Houd je lijstje op de dag zelf binnen handbereik, zodat je te midden van alle rumoer even kunt nakijken wat de kinderen ook alweer moesten doen om al die prijsjes te winnen die je hebt ingeslagen.

Leg de lat niet te hoog wat de prijsjes betreft. Houd het bescheiden en laat de kinderen onder geen voorwaarde kiezen. Een mogelijkheid is om na het spelletje alle spelers één sticker of snoepje (dus geen heel zakje) te geven, of steeds de afvallers iets te geven. Daarnaast krijgt de winnaar een klein prijsje. Dit is een makkelijke en doeltreffende manier om iedereen tevreden te stellen. Of ga voor de traditionele aanpak en geef alleen de winnaar iets. Doe gewoon wat jou goeddunkt.

We hebben de spelletjes verdeeld in vijf verschillende categorieën:

Geheugenspelletjes en teamquizzen

Teamquiz
Verdeel de kinderen in even grote teams (leeftijden gelijk verdeeld als er meerdere leeftijdsgroepen zijn). Stel eenvoudige vragen over bekende boeken, films en wat ze op school krijgen. Laat de teams hun antwoorden opschrijven of geef ze een bel of iets anders wat geluid maakt.

Voorwerpen raden
Stop een aantal gebruiksvoorwerpen in een zak, of onder een handdoek. Bijvoorbeeld een lepel, een aantal knikkers etc. en laat de kinderen raden welke voorwerpen het zijn.
Pas op met scherpe voorwerpen!

Onderzoekertje
Bedek een aantal schoteltjes onder een handoek. Leg op elk schoteltje een bepaalde stof. Bijvoorbeeld stroop, zout, hagelslag, suikerklontjes, haargel, scheerschuim etc. De kinderen moeten raden wat er op de schotels ligt zonder te kijken. Ze mogen alleen met hun handen voelen.

Proevertje
Blindeer om de beurt de kinderen en geef ze een theelepeltje van een bepaalde
(eetbare!) stof. Bijvoorbeeld aardbeienjam, sinas, zout, citroensap enz. De kinderen moeten raden wat de stof is. Pas op met hele scherpe kruiden. Het leukste is als de kinderen mogen aanwijzen welke stof het geblinddoekte kind krijgt.

Voorwerpen raden
Leg een 20 tal voorwerpen op een tafel en laat de kinderen daar 30 seconden naar kijken. Haal daarna zonder dat de kinderen het zien een voorwerp van de tafel en laat de kinderen raden welk voorwerp er ontbreekt. Is moeilijker dan het lijkt!

Ik zie, ik zie…
Eén kind kijkt rond in de kamer/tuin en neemt een object wat ook de andere kinderen kunnen zien in gedachte en noemt één van de eigenschappen bij het uitspreken van de volgende zin. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is: blauw/wit/rond enz. De andere kinderen moeten raden. Het kind dat het object raadt, is de volgende.

Share

Laat een Reactie achter

  1. gerline

    ik ben morgen jarig ( 26-01 -2016 ) hou gelijk m’n feestje nog heel leuke spelletjes je kunt ook een zak met kleren en die dan muziek aan en als de muziek stopt en de gene die die zak heeft die moet iets pakken en aan trekken ( er mogen ook gekke voorwerpen in zitten die je aan kunt doen)

    doei 🙂

  2. Veere de Laat

    Ga ik doen!!! Want ik hou een slaapfeestje, kan ik mooi die quizen doen.