Eetspelletjes

Het is begrijpelijk dat je ertegen opziet om een groep opgewonden kinderen bezig te houden. Moeilijk zijn de spelletjes echter niet en de kinderen vinden het prachtig, dus zullen ze graag meewerken.

Organiseren is het sleutelwoord als het om spelletjes gaat. Vraag je kind welke spelletjes hij of zij graag doet en wat hij of zij op andere feestjes leuk vond om te doen. Maak een lijstje van de spelletjes die je hebt gekozen. Bij een kinderfeestje van twee uur is er tijd voor vier à vijf spelletjes, maar het is verstandig om er nog een paar achter de hand te houden voor het geval er eentje niet aanslaat. Leg vervolgens alle benodigdheden en prijsjes bij elkaar. Houd je lijstje op de dag zelf binnen handbereik, zodat je te midden van alle rumoer even kunt nakijken wat de kinderen ook alweer moesten doen om al die prijsjes te winnen die je hebt ingeslagen.

Leg de lat niet te hoog wat de prijsjes betreft. Houd het bescheiden en laat de kinderen onder geen voorwaarde kiezen. Een mogelijkheid is om na het spelletje alle spelers één sticker of snoepje (dus geen heel zakje) te geven, of steeds de afvallers iets te geven. Daarnaast krijgt de winnaar een klein prijsje. Dit is een makkelijke en doeltreffende manier om iedereen tevreden te stellen. Of ga voor de traditionele aanpak en geef alleen de winnaar iets. Doe gewoon wat jou goeddunkt.

We hebben de spelletjes verdeeld in vijf verschillende categorieën:

Pret met eten: Eetspelletjes

Koekhappen
Voor dit spel hang je een touw tussen twee bomen of palen. Of je houdt met zijn tweeën een touw aan beide uiteinden vast. Hang aan het touw ontbijtkoekjes of spekjes. Zet alle kinderen op een rijtje en laat ze met de handen op de rug happen naar de lekkernij.

Chipsspel
Hiervoor heb je nodig: een dobbelsteen, chips, een lepel en diverse verkleedkleren. Je spreekt een getal af, bijvoorbeeld 6. De kinderen gaan gooien met de dobbelsteen en het kind dat 6 gooit, rent naar de bak chips, trekt de verkleedkleren aan en gaat met de lepel chips eten. De andere kinderen gooien gewoon door en het kind dat nu 6 gooit, rent naar de tafel en lost het etende kind af. Zo ga je door tot de bak leeg is of dat de kinderen het beu zijn.

Meelspel
Bij kinderen vanaf vijf jaar is dit heel populair. Doe het bij voorkeur op tafel. Maak op een dienblad een bergje van stevig aangedrukt meel met daarboven op een stuk chocolade. Om beurten snijden de kinderen met een mes iets van de wanden af, zonder dat de chocolade valt. Het kind bij wie de berg instort, moet de chocolade met zijn tanden uit het meel vissen. Het wordt een knoeiboel, maar vaak willen de kinderen dit meerdere keren doen.

Snoephappen
Je neemt een grote wasteil of een kinderbadje. Die vul je met water. Daar gooi je verpakte snoepjes in. Dan mag ieder kind om de beurt met zijn handen op de rug alleen met zijn mond een snoepje uit het water proberen te pakken. En als ze het snoepje hebben gepakt, mogen ze die natuurlijk opeten. Je kunt de kinderen ook nog een duikbril op zetten.

Snoepketting
Rijg chips (Nibbit-ringen) aan een koordje. In het midden hang je een snoepsleutel. Je kunt er ook andere lekkernijen aanhangen. Onder het rijgen wordt er natuurlijk lekker van de chips gesnoept en aan het eind van het feestje mogen ze hem mee naar huis nemen.

Snoeproulette
Eén kind wordt naar de gang gestuurd en op de tafel komen zes verschillende, kleine snoepjes te liggen. De kinderen in de kamer kiezen één snoepje uit. Dan mag het kind van de gang terug komen en één voor één de snoepjes aanwijzen. Zolang hij niet het snoepje dat de andere kinderen hebben aangewezen kiest, mag hij de snoepjes houden. Zorg er aan het eind van het spel (wat gerust een kwartier of meer kan duren) voor dat alle kinderen hetzelfde aantal snoepjes hebben.

Proeven
Blinddoek alle kinderen en laat ze vijf verschillende dingen proeven. Zoete chocolade, zure augurk, cocktailworstje, enzovoort.

Snoepjes-memory
Koop verschillende soorten kleine snoepjes en witte plastic bekertjes. Stop steeds twee dezelfde snoepjes in verschillende bekertjes en zet ze omgekeerd neer (op een blad, op tafel of desnoods op de grond als je verschillende groepjes wilt maken). Hoe meer verschillende snoepjes, hoe langer ze zoet zijn, want het is dus de bedoeling dat ze steeds twee bekertjes mogen optillen. Als er twee dezelfde snoepjes in zitten, mogen ze die houden en bewaren in één van de bekertjes. De lege bekertjes worden natuurlijk verwijderd. De kids mogen om de beurt kijken, dus niet als er iemand een wint, nog een keer, anders heb je kans dat één kind heel veel heeft, en een ander minder

Snoepspel
Op een ronde houten plank wordt een pijl gemaakt die kan ronddraaien. Met houten latjes wordt een vakverdeling gemaakt. In elk vakje komt een snoepje. Elk kind mag nu om de beurt aan de pijl draaien en het snoepje dat door de pijl wordt aangewezen, pakken. De snoepjes worden steeds aangevuld. Als de snoepjes op beginnen te raken, wordt het spannend. Dan komen er dus ook lege vakjes. Het kan dan gebeuren dat een kind die ronde geen snoepje krijgt, en de volgende ronde weer wel en iemand anders niet.

Share

Laat een Reactie achter

 1. Geanne

  Leuke spellen! Hartelijk bedankt voor deze leuke spelletjes die je met kinderen kan doen.
  Bedankt!

 2. Denata

  Ik vind het leuke spelletjes maar maar julie moeteniets meer en iets meer bij binnen spelletjes maar veele plezier

 3. Joppie koppie

  Snoep snoep en nog eens snoep… Maar dan niet vreemd opkijken dat de kinderen kneiter druk zijn en niet meer te handhaven zijn… Dus in plaats van snoep gebruik je fruit dat je natuurlijk eerst goed inpakt…!

 4. Leuk

  Jij bent gek koppie koppie!! Het is gewoon super leuk!!

 5. Eline van der Knaap

  Onderzoek heeft uitgewezen dat ouders denken dat kinderen drukker worden van suiker, maar dat er ge en verschil is in gedrag tussen wel of geen suiker eten. Sterker nog, ze kunnen er juist moe van worden.
  Op een feestje mag van mij snoep gegeten worden, op normale dagen niet.